Wat heeft de cursus herkennen wilde bijen ons opgeleverd?

Cursus herkennen wilde bijen en hommels door Anthonie Stip 

Tja, dan doe je zo’n cursus herkennen wilde bijen maar dan….. dan blijkt dat je ook als stadsmens opeens verschillen in bijen hommels en zweefvliegen tot gespreksonderwerp kunt maken: dat je bij mensen die midden in de natuur wonen de ogen kunt openen tot bewonderen van zoveel vliegende fladderende en zoemende schoonheden, dat je ziet dat wespen net wielrenners zijn met hun geschoren benen en dat dit een grapje voor ingewijden is…..

De vrijwilligers van Natuur, je beste buur hebben waanzinnig veel opgestoken van alles wat wij van Anthonie te horen gekregen hebben, we zouden graag een opfriscursus doen om de kennis niet te veel te laten zakken: gelukkig hebben we herkenkaarten om mee te nemen het veld in: alleen blijven die dieren niet lang genoeg zitten om daadwerkelijk te kunnen zien wat het nou is…..een tip was koel de bij/hommel/zweefvlieg/wesp maar ja, welke vrijwilliger fietst er nou rond met een koelbox of koelkast? Toch is het openen van ogen die gesloten bleven voor dit deel van de natuur heel goed, wij delen onze kennis nu met anderen die opeens ook die stuifmeelklompjes aan de poten van bijen zien, we promoten het bouwen en ophangen van insectenhotels en we tellen op de idylle hoeveel bijen we zien.

Vlinders vonden we altijd al mooi, we tellen de vlinders op de idylle en door meer kennis over de bijen en hun leefomgeving straalt dit ook uit naar de vlinders, we kijken beter of anders naar alles wat om ons heen groeit, bloeit en ons altijd weer boeit 🙂