natuur, je beste buur blog

https://njbbblog.wordpress.com/2015/11/16/landelijke-natuurwerkdag-7-november-2015/

Na een paar dagen met veel regen begon de natuurwerkdag heerlijk droog met een vaag zonnetje, de vrijwilligers stonden in t-shirt de poel te schonen, de idylle te harken en de wilgen te knotten. Toch kwamen er wat spettertjes maar de vrijwilligers van Natuur, je beste buur laten zich daar niet door afschrikken en gingen gewoon door: zelfs werd de koffie op locatie gewoon in de miezerregen genuttigd & smaakte prima!

Deze klussen konden we doen door de goede samenwerking met Stadsdeel Oost en Landschap Noord Holland waar we de gereedschappen geleend hadden, helaas is één van de zagen de sloot ingegleden en ondanks dat we met een zeer sterke magneet baggerden is het ons niet gelukt de zaag uit de modder terug te vinden.

Voor het schonen van de poel gebruikten we sloothaken en een baggerbeugel: een sloothaak is een soort hark van 4 meter waarbij je alleen door het optillen al je armspieren aan het trainen bent en als je dan ook nog plantenresten uit een lager gelegen poel staat te schrapen dan heb je de dag erna gegarandeerd spierpijn. Ook het gebruiken van een baggerbeugel – een soort verzwaard schepnet met een steel van 4 meter- is geen licht karweitje vandaar ook dat de vrijwilligers  in hun t-shirt staan te klussen. Het schonen van de poel is bedoeld om amfibieën wat licht en lucht te geven en de dotterbloemen zullen dan in het voorjaar weer hun gouden bloemetjes laten stralen.

De idylle werd afgeharkt om ervoor te zorgen dat er niet te veel plantenresten blijven liggen en de door onze samenwerking met de Vlinderstichting geplante bloemen en bloembollen volgend voorjaar een kans krijgen zonder al te veel brandnetels en distels. We hebben een mooi jaar achter de rug met de idylle, natuurlijk de feestelijke opening in mei door onze stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel maar zeker ook het monitoren van de idylle is voor veel van onze vrijwilligers een klus die ze graag doen en ook andere bezoekers van de sportparken zijn heel enthousiast over deze prachtige bloemenzee in de zomer.

De grootste klus die wij altijd aanpakken bij de natuurwerkdag is het knotten van de wilgen langs het Middenmeerpad, we doen dit om en om zodat vogels en insecten in de winter nog een schuilplaats hebben in de takken van de niet geknotte wilgen. Met zo’n enorme groep enthousiaste mensen maken vele handen licht werk dus hebben we alle wilgen langs het Middenmeerpad kunnen doen: ook de wilgen langs het fietspad.

Zelfs de wilgen achter de fietsenrekken van de Jaap Edenbaan hebben we geknot, spontane actie maar wel afgesproken met de directeur.

We waren met zo’n fantastische groep mensen dat toen de Fruit4Sport ploeg wel wat hulp kon gebruiken dat er meteen mensen naar de appelbomen gingen om te helpen, wat zullen de appelbomen volgend jaar weer prachtig bloeien en vele lekkere appeltjes geven.

Tijdens de lunch werden we bezocht door Peter Mol van Landschap Noord Holland om te kijken wat we deden, altijd leuk om met een vogelexpert een stukje te fietsen en hij ontdekte meteen een sperwernest in de bomen……. die sperwer zien we regelmatig: in de Park de Meertuinen slaat ie wel eens een duif en ook voor roofvogels is het natuurvriendelijk onderhoud van de randen van de sportvelden dus heel welkom!

Aan het einde van de middag kwam ook Ivar Manuel onze stadsdeelvoorzitter langs om te komen kijken wat we allemaal doen en te spreken met een aantal vrijwilligers en bezoekers van de sportparken. Al fietsend hebben we veel gezien van de enorme hoeveelheid werk die de natuurwerkdagvrijwilligers hebben verzet en altijd fijn als een bioloog nog even wat tips geeft: de randen van de poel zijn te dichtbegroeid met riet en dat zou wel gemaaid moeten worden!

Al met al was het een heel plezierige dag, veel leuke reacties ook van mensen die ons zagen werken en ik hoop ook dat velen een kijkje komen nemen in de mooiste sportparken van Nederland!