12 december 2015: koffie met ijsvogels

Een heerlijk zonnetje begeleidde ons vanochtend tijdens het graven van maar liefst drie potentiële ijsvogelbroedsuccessen, het is verstandig om er meer dan één te maken want dames ijsvogel kunnen heel kieskeurig zijn over het nest dat meneer ijsvogel aanbiedt!

DSC_0086 P1090213

Als eerste begonnen we natuurlijk met het drinken van een kop koffie in het beheergebouw waar we kennis maakten met Jelle Harder, om in mijn termen te blijven: DE ijsvogelman van Nederland, daarna vertrokken we met waadpakken, scheppen, snoeischaren en goede zin naar de buren: de Jaap Edenbaan. Het was duidelijk dat we niet kwamen schaatsen dus mochten we met kruiwagen het terrein op om in de vluchtwegsloot te gaan graven.

P1090219 DSC_0083

Jelle deed voor wat we moesten doen en dus stonden binnen de korste keren de vrijwilligers in waadpak of waadlaarzen in de sloot: graven maar!

De buurman die altijd zulke prachtige ijsvogelfoto’s maakt kwam langs en ook die sprong in een waadpak meteen de sloot in…..

_MG_0662 _MG_0658

Het was soms best een klus om die wanden te maken, er groeide nogal wat wortels en ook bleek het een stapje verzetten in de blubber niet mee te vallen want de laarzen zaten echt muurvast gezogen in de blauwe klei. Nu is het wachten tot de ijsvogelman de wanden ziet want ijsvogels vinden het hartstikke handig als mensen het vast voorgraven dan hoeft hij minder te doen, behalve dan het verdedigen van het territorium tot het vrouwtje er is.

Nadat alle gereedschappen en laarzen schoongespoten waren gingen we nog koffie en zelf gebakken sticky gingercake en chocoladetaart eten, er kwamen ook nog een paar mensen die dit jaar al heel vaak voor Natuur, je beste buur vroeg hun zaterdagse bed waren uitgekomen gezellig mee koffiedrinken.

we zijn heel blij met iedereen die zich inzet voor de natuur in de achtertuin en hopen jullie volgend jaar weer te mogen begroeten!