Auteursarchief: natuurjebestebuur

Over natuurjebestebuur

vrijwillig natuurbeheer van de randen van de sportparken Middenmeer en Voorland in Amsterdam Oost

Overzicht 2018

Op zaterdag 8 december hebben wij onze laatste klusochtend van 2018, het was een jaar waarin wij veel hebben gedaan, niet alleen iedere 4-5 weken een klusochtend maar ook: een pilotcursus Vogels en hun habitat verzorgd door Landschap Noord Holland, een cursus Bijen, hommels en hun waardplanten verzorgd door de Vlinderstichting, op de idylle werden heel veel vlinders, hommels, bijen en ook bijzondere rupsen van nachtvlinders waargenomen (onze idylle profiteert enigszins van het besproeien van de voetbalvelden dus wij hebben de hele zomer van prachtig bloeiende planten kunnen genieten), de batdetectors zijn vrijwel constant in gebruik geweest; in de sportparken, bij huis en in vakantie wordt er naar vleermuizen geluisterd. Alle nestkastjes van vogels werden schoongemaakt en gemonitord. NL doet in maart was een heerlijke dag met een grote groep extra mensen

Tijdens burendag in september hebben we het Athenadijkje onder handen genomen en dit tot vrolijke buurtbloemendijk omgedoopt en in oktober organiseerden we een druk bezochte ijsvogellezing in het Parkhuis aan de Anfieldroad. Landelijke natuurwerkdag in november: altijd een heerlijke dag waar iedereen naar eigen kunnen een bijdrage levert om de mooiste sportparken nog net ietsje mooier te maken en waar we ook dit jaar getrakteerd werden op een prachtig zonnige dag (plus een bezoek van onze nieuwe stadsdeelvoorzitter).

Op onze laatste ochtend doen we wat kleinere klussen zoals de inspectie van onze ijsvogelwanden- de waadpakken mogen uit de kast en er zijn takken die op de takkenrillen langs de sloot aan de Middenweg gelegd mogen worden. Takkenrillen maken we natuurlijk om de ballen niet in de sloot te laten rollen maar eigenlijk nog net iets meer om insecten, kleine zoogdieren (zoals egels), amfibieën en vogels een beschermde plek te kunnen bieden. Maar ook gaan we met ons allen een keer gezellig koffie en thee drinken met zelf gemaakte lekkernijen.

Ook in 2019 gaan we weer ons uiterste best doen, niet alleen klussen maar ook hopen we een libellen & juffers herkencursus te gaan doen en wie weet kunnen we jullie begroeten op één van deze (of alle) data.

Voor NL doet in maart zijn de voorbereidingen al begonnen, dat beloofd een feestje te worden waar niet alleen de bezoekers van de sportparken maar juist ook de hommels, vlinders en dus eigenlijk alle dieren enorm van gaan genieten!

 

Natuur, je beste buur data 2019

We gaan weer klussen in 2019, leuk als je komt meedoen of komt kijken!

19 januari

16 februari

16 maart NL DOET

6 april

1 juni

6 juli (i.p.v. 13 juli)

24 augustus

28 september BURENDAG (i.p.v. 21 sept)

2 november LANDELIJKE NATUURWERKDAG

7 december

Alle dagen verzamelen 9 uur beheergebouw sportpark Middenmeer, Radioweg 76 klussen tot 13 uur behalve Natuurwerkdag: van 9 tot 15 uur!

ook gaan we een libellen en juffers herkencursus organiseren!

Natuur, je beste buur is nog altijd heel actief

zo hebben de nestkastinspecties een prachtig meerjaren overzicht opgeleverd over waar de meeste jonge vogeltjes zijn uitgevlogen, hebben we een vrolijke bloemenweide aan mogen leggen tijdens NL doet 2018 met subsidie van het Oranje Fonds, hebben we in 2017 een cursus vleermuizen gevolgd en batdetectors aangeschaft waardoor we in staat zijn de vleermuizen te horen, struikel je inmiddels over de dotterbloemen in sportpark Middenmeer en in Voorland, kom je ons regelmatig (in waadpak) tegen op foto’s in allerlei kranten en media en natuurlijk staan we iedere Natuurwerkdag de wilgen langs het Wilgenlaantje/Middenmeerpad te knotten.

De vrijwilligers zijn zeer begaan met de natuur in eigen omgeving, onze vrijwilligers komen uit heel Amsterdam en zetten zich in voor natuurvriendelijk onderhoud van de randen van de allermooiste sportparken!

Natuur, je beste buur in 2018: kom je ook?

 • 20 januari: wilgen Jaap Edenbaan, Athena dijkje, Anfieldsloot

 • 17 februari: wilgen en late wintersnoei ijsvogelwandencontrole

 • 10 maart NL DOET: idylleklussen, zaaien, planten, takkenrillen ophogen

 • 7 april: idylle, bloemen zaaien en uitleg over monitoren vlinders en planten

 • 2 juni: maaien, zeisen, harken

 • 14 juli: maaien, zeisen, harken

 • 18 augustus: zomersnoei, afharken, zeisen/ snoeien wandelpad idylle

 • 22 september: BURENDAG: Die ochtend gaan de vrijwilligers van Natuur, je beste BUUR hun uiterste best doen de randen van de mooiste sportparken Middenmeer en Voorland nog verder te verfraaien. We nodigen de buurt van harte uit om eens met ons mee te doen, we doen het natuurwerk voor mens en dier en dus ook voor buurtgenoten.

  Kleine lijst van de klussen:

 • * Vogelnestkastjes schoonmaken en monitoren op (succesvolle) broedsels- dit doen wij al jaren om inzicht te krijgen waar we verbeterpunten kunnen realiseren. Levert verrassende resultaten!
 • * Inzaaien bloemenveldje bij AV’23- wie wordt er nu niet blij van mooie bloemen en fladderende vlinders- volgend jaar wordt dat genieten.
 •  

  * Vrolijke bloemenweide planten inzetten die per ongeluk door een aannemer gemaaid waren- door het droge weer leek het uitgedroogd gras?

 •  

  * Het Athenadijkje gaat ingezaaid worden met een prachtig mengsel waarmee we hopen het riet in toom te houden, onder andere ratelaar en wilde bloemen want hommels, bijen en vlinders hebben bloemen nodig.

  Geert Timmermans (stadsecoloog gemeente Amsterdam en tevens betrokken bij de bioscoophit de Wilde Stad) komt het dijkje feestelijk openen waarbij iedereen uitgenodigd is aanwezig te zijn, ook als je niet mee geklust hebt!

  Opening zal zo rond 12.30 zijn

 • 3 november: NATUURWERKDAG wilgen Middenmeerpad en poel schonen

 •  https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/sportpark-voorland-middenmeer-amsterdam

 • 8 december: wilgen, takkenrillen en koffie-ochtend!

Wat heeft de cursus herkennen wilde bijen ons opgeleverd?

Cursus herkennen wilde bijen en hommels door Anthonie Stip 

Tja, dan doe je zo’n cursus herkennen wilde bijen maar dan….. dan blijkt dat je ook als stadsmens opeens verschillen in bijen hommels en zweefvliegen tot gespreksonderwerp kunt maken: dat je bij mensen die midden in de natuur wonen de ogen kunt openen tot bewonderen van zoveel vliegende fladderende en zoemende schoonheden, dat je ziet dat wespen net wielrenners zijn met hun geschoren benen en dat dit een grapje voor ingewijden is…..

De vrijwilligers van Natuur, je beste buur hebben waanzinnig veel opgestoken van alles wat wij van Anthonie te horen gekregen hebben, we zouden graag een opfriscursus doen om de kennis niet te veel te laten zakken: gelukkig hebben we herkenkaarten om mee te nemen het veld in: alleen blijven die dieren niet lang genoeg zitten om daadwerkelijk te kunnen zien wat het nou is…..een tip was koel de bij/hommel/zweefvlieg/wesp maar ja, welke vrijwilliger fietst er nou rond met een koelbox of koelkast? Toch is het openen van ogen die gesloten bleven voor dit deel van de natuur heel goed, wij delen onze kennis nu met anderen die opeens ook die stuifmeelklompjes aan de poten van bijen zien, we promoten het bouwen en ophangen van insectenhotels en we tellen op de idylle hoeveel bijen we zien.

Vlinders vonden we altijd al mooi, we tellen de vlinders op de idylle en door meer kennis over de bijen en hun leefomgeving straalt dit ook uit naar de vlinders, we kijken beter of anders naar alles wat om ons heen groeit, bloeit en ons altijd weer boeit 🙂

12 december 2015: koffie met ijsvogels

Een heerlijk zonnetje begeleidde ons vanochtend tijdens het graven van maar liefst drie potentiële ijsvogelbroedsuccessen, het is verstandig om er meer dan één te maken want dames ijsvogel kunnen heel kieskeurig zijn over het nest dat meneer ijsvogel aanbiedt!

DSC_0086 P1090213

Als eerste begonnen we natuurlijk met het drinken van een kop koffie in het beheergebouw waar we kennis maakten met Jelle Harder, om in mijn termen te blijven: DE ijsvogelman van Nederland, daarna vertrokken we met waadpakken, scheppen, snoeischaren en goede zin naar de buren: de Jaap Edenbaan. Het was duidelijk dat we niet kwamen schaatsen dus mochten we met kruiwagen het terrein op om in de vluchtwegsloot te gaan graven.

P1090219 DSC_0083

Jelle deed voor wat we moesten doen en dus stonden binnen de korste keren de vrijwilligers in waadpak of waadlaarzen in de sloot: graven maar!

De buurman die altijd zulke prachtige ijsvogelfoto’s maakt kwam langs en ook die sprong in een waadpak meteen de sloot in…..

_MG_0662 _MG_0658

Het was soms best een klus om die wanden te maken, er groeide nogal wat wortels en ook bleek het een stapje verzetten in de blubber niet mee te vallen want de laarzen zaten echt muurvast gezogen in de blauwe klei. Nu is het wachten tot de ijsvogelman de wanden ziet want ijsvogels vinden het hartstikke handig als mensen het vast voorgraven dan hoeft hij minder te doen, behalve dan het verdedigen van het territorium tot het vrouwtje er is.

Nadat alle gereedschappen en laarzen schoongespoten waren gingen we nog koffie en zelf gebakken sticky gingercake en chocoladetaart eten, er kwamen ook nog een paar mensen die dit jaar al heel vaak voor Natuur, je beste buur vroeg hun zaterdagse bed waren uitgekomen gezellig mee koffiedrinken.

we zijn heel blij met iedereen die zich inzet voor de natuur in de achtertuin en hopen jullie volgend jaar weer te mogen begroeten!

natuur, je beste buur blog

https://njbbblog.wordpress.com/2015/11/16/landelijke-natuurwerkdag-7-november-2015/

Na een paar dagen met veel regen begon de natuurwerkdag heerlijk droog met een vaag zonnetje, de vrijwilligers stonden in t-shirt de poel te schonen, de idylle te harken en de wilgen te knotten. Toch kwamen er wat spettertjes maar de vrijwilligers van Natuur, je beste buur laten zich daar niet door afschrikken en gingen gewoon door: zelfs werd de koffie op locatie gewoon in de miezerregen genuttigd & smaakte prima!

Deze klussen konden we doen door de goede samenwerking met Stadsdeel Oost en Landschap Noord Holland waar we de gereedschappen geleend hadden, helaas is één van de zagen de sloot ingegleden en ondanks dat we met een zeer sterke magneet baggerden is het ons niet gelukt de zaag uit de modder terug te vinden.

Voor het schonen van de poel gebruikten we sloothaken en een baggerbeugel: een sloothaak is een soort hark van 4 meter waarbij je alleen door het optillen al je armspieren aan het trainen bent en als je dan ook nog plantenresten uit een lager gelegen poel staat te schrapen dan heb je de dag erna gegarandeerd spierpijn. Ook het gebruiken van een baggerbeugel – een soort verzwaard schepnet met een steel van 4 meter- is geen licht karweitje vandaar ook dat de vrijwilligers  in hun t-shirt staan te klussen. Het schonen van de poel is bedoeld om amfibieën wat licht en lucht te geven en de dotterbloemen zullen dan in het voorjaar weer hun gouden bloemetjes laten stralen.

De idylle werd afgeharkt om ervoor te zorgen dat er niet te veel plantenresten blijven liggen en de door onze samenwerking met de Vlinderstichting geplante bloemen en bloembollen volgend voorjaar een kans krijgen zonder al te veel brandnetels en distels. We hebben een mooi jaar achter de rug met de idylle, natuurlijk de feestelijke opening in mei door onze stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel maar zeker ook het monitoren van de idylle is voor veel van onze vrijwilligers een klus die ze graag doen en ook andere bezoekers van de sportparken zijn heel enthousiast over deze prachtige bloemenzee in de zomer.

De grootste klus die wij altijd aanpakken bij de natuurwerkdag is het knotten van de wilgen langs het Middenmeerpad, we doen dit om en om zodat vogels en insecten in de winter nog een schuilplaats hebben in de takken van de niet geknotte wilgen. Met zo’n enorme groep enthousiaste mensen maken vele handen licht werk dus hebben we alle wilgen langs het Middenmeerpad kunnen doen: ook de wilgen langs het fietspad.

Zelfs de wilgen achter de fietsenrekken van de Jaap Edenbaan hebben we geknot, spontane actie maar wel afgesproken met de directeur.

We waren met zo’n fantastische groep mensen dat toen de Fruit4Sport ploeg wel wat hulp kon gebruiken dat er meteen mensen naar de appelbomen gingen om te helpen, wat zullen de appelbomen volgend jaar weer prachtig bloeien en vele lekkere appeltjes geven.

Tijdens de lunch werden we bezocht door Peter Mol van Landschap Noord Holland om te kijken wat we deden, altijd leuk om met een vogelexpert een stukje te fietsen en hij ontdekte meteen een sperwernest in de bomen……. die sperwer zien we regelmatig: in de Park de Meertuinen slaat ie wel eens een duif en ook voor roofvogels is het natuurvriendelijk onderhoud van de randen van de sportvelden dus heel welkom!

Aan het einde van de middag kwam ook Ivar Manuel onze stadsdeelvoorzitter langs om te komen kijken wat we allemaal doen en te spreken met een aantal vrijwilligers en bezoekers van de sportparken. Al fietsend hebben we veel gezien van de enorme hoeveelheid werk die de natuurwerkdagvrijwilligers hebben verzet en altijd fijn als een bioloog nog even wat tips geeft: de randen van de poel zijn te dichtbegroeid met riet en dat zou wel gemaaid moeten worden!

Al met al was het een heel plezierige dag, veel leuke reacties ook van mensen die ons zagen werken en ik hoop ook dat velen een kijkje komen nemen in de mooiste sportparken van Nederland!